Regel het

zelf

Wanneer je rijexamen gaat doen moet je zowel lichamelijk als psychisch in staat zijn om zelfstandig een auto te besturen. Natuurlijk beoordeelt jouw instructeur van onze rijschool of je geschikt bent om zelfstandig een auto te besturen. Ook als je een beperking hebt kun je autorijden, eventueel met een aanpassing aan de auto. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is in Nederland de instantie die rijbewijzen uitgeeft. Als het rijexamen wordt aangevraagd heb je een zogenaamde Eigen Verklaring nodig. Hierin beantwoord je een aantal vragen over je gezondheid. Je logt hiervoor in bij het CBR met je DigID. Heb je nog geen DigID? Klik hier om een DigID aan te vragen. Je kunt de Eigen Verklaring heel eenvoudig digitaal aanvragen. Dit doe je op de website van het CBR. Klik hier om in te loggen met je DigID bij het CBR. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het afgeven van de eigen verklaring. De verklaring overleg je samen met het bewijs dat je bent geslaagd voor het rijexamen bij de afdeling Burgerzaken van je gemeente. Op basis daarvan wordt vervolgens je rijbewijs aangevraagd.

Zelfstandig de weg op met een begeleiderspas. In Nederland mag je rijlessen gaan nemen vanaf de leeftijd van 16 ½ jaar. Je kunt vanaf deze leeftijd ook je theorie examen doen. Als je slaagt voor je rijbewijs terwijl je nog geen 18 jaar bent dan mag je autorijden, maar dat mag nog niet zelfstandig. Je kunt je aanmelden voor Two2Drive. Dit houdt in dat je de weg op kunt als bestuurder van een auto met een ervaren coach naast je. Deze coach wijs je zelf aan. Het kan één van je ouders zijn, maar ook een oom of tante, een grootouder of een goede vriend of vriendin die al wel genoeg rijervaring heeft opgedaan. Je kunt meerdere coaches aanwijzen.

Zo krijg je je begeleiderspas. Heb je je rijbewijs gehaald maar ben je nog geen 18 jaar? Laat dan één of meerdere coaches zich aanmelden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Als dit is gebeurd kun je je begeleiderspas aanvragen. De RDW controleert of je coaches aan de voorwaarden voldoen. Je betaalt een eenmalige vergoeding voor de pas, deze betaal je online via iDeal. Vervolgens wordt je begeleiderspas toegestuurd. Bij een eventuele controle overleg je aan de politie niet alleen je rijbewijs maar ook de begeleiderspas. Je coach dient zich met een geldig legitimatiebewijs te kunnen identificeren.

Rijles nemen vanaf je 16,5 jaar! Bij Autorijschool Anne Mous snappen we dat je zo snel mogelijk je rijbewijs wilt halen. Daarom ben je vanaf een leeftijd van 16 jaar en 6 maanden van harte welkom voor je eerste rijles. Samen met jou gaan we graag aan de slag om ervoor te zorgen dat je een verantwoorde en zelfverzekerde weggebruiker wordt als je met de auto op pad gaat. Klik hier voor informatie over het aanvragen van een begeleiderspas of het aanmelden van je coach.

Als jij en je instructeur van mening zijn dat je er klaar voor bent om rijexamen te doen, dan moet dit examen worden aangevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Als je rijlessen bij ons volgt moet je daar als kandidaat toestemming voor geven. Die toestemming heet een machtiging. Met die machtiging kunnen we voor jou het examen aanvragen. Je regelt de machtiging op de website van het CBR. Hiervoor heb je een DigID nodig. Heb je nog geen DigID? Vraag deze dan aan op de website van DigID. Met deze machtiging kunnen we het examen voor je aanvragen. Alle rijscholen in Nederland hebben een eigen nummer bij het CBR. Het nummer vul je in bij het aanvragen van je machtiging. Het is immers de bedoeling dat je de juiste rijschool een machtiging geeft. Het nummer van onze rijschool is: 7621W3

Klaar voor het theorie-examen?!

Ben jij klaar voor je theorie examen? Dan kun je hier je eigen examen plannen. Wil je liever dat wij dit voor je doen? Log dan hier in met je DigiD om je rijschool te machtigen. Het nummer van onze rijschool is: 7621W3

Als je geslaagd bent voor je rijexamen, kun je de volgende werkdag naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Daarna duurt het vijf werkdagen voor je je rijbewijs kunt ophalen. Let op, je mag pas zelfstandig rijden als je je rijbewijs hebt opgehaald. Ben je geslaagd op je 17de? Dan mag je tot je 18e verjaardag alleen autorijden met een coach naast je. Bijvoorbeeld je vader of je moeder. Hiervoor heb je een begeleiders pas nodig. Deze begeleiderspas kun je aanvragen bij 2toDrive en moet zijn aangevraagd voordat je een rijbewijs aanvraagt bij de gemeente.